Antioksidan özelliği taşıyan, ilaç ve kimya sanayisinde kullanılabilen, kilogramı kalitesine göre 30 liraya kadar çıkabilen likapa yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için Rize’de çalışma yürütülüyor.
Rize İl Tarım Müdürü Adem Çekiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki yıllarda tam olarak bilgi sahibi olmamalarından dolayı cesaret edilemeyen likapa yetiştiriciliğinin gelişmesi için bir süreden beri çalışma yürütüldüğünü söyledi.
Bu kapsamda örnek bahçeler oluşturulması için proje çalışması yürüttüklerini ifade eden Çekiç, ”Proje kapsamında çiftçilerimize likapa fidanı vererek destek olmak amacıyla bir çalışma yürütüyoruz. Projeden yararlanmak amacıyla müdürlüğümüze 247 çiftçimiz başvuruda bulundu. Biz de bu başvuruları inceleyip uygun olanları değerlendireceğiz” dedi.
İlk aşamada monokültür oluşturabilmek amacıyla arazi büyüklüğü 3-5 dönüm arasında olan 40 kişiye destek vermeyi planladıklarını kaydeden Çekiç, ”Projeye arazisi belirli büyüklükte olanlarla başlamak istiyoruz. Çünkü yapılan iş sonunda belirli bir üretim potansiyeline ulaşılması lazım” diye konuştu.
Çekiç, likapanın tüm çeşitlerini inceleyip bölgeye en uygun adaptasyonu olan çeşitleri bulmaya çalıştıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
”Kurumumuz tarafından hazırlanacak olan projelerle çiftçilerimizin en uygun şekilde likapa yetiştiriciliğine başlamalarını sağlayacağız. Bölgemizde likapanın üretim miktarı maalesef pazar payını karşılamamaktadır. Çalışmamızın amacı sadece sıradan bir yetiştiricilikle likapanın pazar payını karşılamak değil, aynı zamanda bölgede sosyokültürel anlamda bir gelişme sağlamak ve istihdamın arttırılmasına katkı sağlamak.”
Çekiç, Rize’de geçen yıl dağınık şekilde 20 ton civarında likapa üretiminin yapıldığını bildirerek, ”Likapanın kilogramı Rize’de 6 lira civarındaydı. Ancak en az fındık büyüklüğünde olan türü İstanbul’da 30 liraya kadar alıcı bulabiliyor. Dekardan alınan verim, türüne göre 1-2 ton arasında değişiyor. Verimin yüksek olması için kaliteli ve bölgeye uyum sağlayan türlerin kullanılması lazım” diye konuştu.
Likapanın antioksidan özelliği taşıdığını anlatan Çekiç, ”Likapanın kullanım alanı oldukça fazla. İlaç ve kimya sanayisinde kullanılabiliyor. Ayrıca reçel ve meyve olarak da tüketilebiliyor. Raf ömrü 15 gündür. Ancak uzun süre saklamak için şoklamak gerekir. Likapanın hasadı ise türüne göre haziran ayı ile ekim ayı arasında yapılır” dedi.
RİZE’DE LİKAPA YETİŞTİRİCİLİĞİ
İL TARIM MÜDÜRÜ ÇEKİÇ: ''İLK AŞAMADA ARAZİ BÜYÜKLÜĞÜ 3-5 DÖNÜM ARASINDA OLAN 40 KİŞİYE DESTEK VERMEYİ PLANLIYORUZ''